2.Međunarodni sajam obrtništva-EKOBIS 2022 / Prvi dan

Dana 08.09.2022.godine sa početkom u 11h, na Gradskoj otoci Bihać, svečano je otvoren 19.Međunarodni sajam ekologije, EKOBIS 2022, a u sklopu kojeg je i 2.Međunaroni sajam obrtništva.

Obrtnička komora USK -a je u suorganizaciji sa Privrednom komorom USK-a, zauzela značajno učešće, kako sa svojim izlagačkim mjestom, tako i sa brojnim obrtnicima i izlagačima u svojoj oblasti.

   

Uloga Obrtničke komore USK jeste, kao i svake godine do sad, promocija i unapređenje obrtništva, kroz afirmaciju i izlaganje samih obrtnika i poljprivrednih proizvođača.

 

  

 

Također, u sklopu ovog sajma, prvog dana su bile predviđene brojne aktivnosti OK USK-a a koje su i realizirane.

Naime, nakon svečanog otvorenja sajma, sa početkom u 12:30, održan je radni sastanak na našem izlagačkom mjestu sa predstavnicima Ministarstva privrede, ministricom g.đom Samrom Mehić, dopredsjedavajućim Skupštine USK-a, g. Nisvetom Jusićem, te predstavnikom IOM organizacije, g.Kenanom. Također, sastanku je pored predstavnika OK USK-a, prisustvovao i Predsjednik Federalne OK, g. Željko Babić. Na sastanku se razgovaralo o postojećoj  tematici i afirmaciji migrantske populacije , te o njihovom aktivnom učešću u procesu zapošljavanja, kroz prethodni prolazak obuke kao i o procesu dobijanja Pasoš-Kompetencije, kao završni korak.  Naravno, sve to nije moguće bez aktivnog učešča i angažmana viših nivoa Vlasti, obzirom da na terenu imamo postojeći Zakon o radu koji baš i nije prilagođen uslovima upošljavanja migrantske populacije.

 Nakon što je ovaj sastanak završen, u 14h istoga dana je bio zakazan i Okrugli stol, na temu : “Ljekovito bilje i agroturizam-mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja u ruralnom području”.

Isti je bio održan u maloj sali Hotela Paviljon, a razgovaralo se o mogućnostima koje agroturizam nudi u današnjem vremenu.

 

Za sutra, 09.09.2022, drugog dana sajma, predviđena je ;

-prezentacija Pasoš-kompentecije,kao mogućnost afirmacije i zapošljavanja migrantske populacije sa početkom u 10h, na izlačkom mjestu OK USK-a, te

-Okrugli stol na temu: “Zaštićeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi u funkciji jačanja turističke ponude” sa početkom u 12h u maloj sali Hotela Paviljon, a koji je dio provedbe projekta “Tradicionalna oznaka hrane” kojeg financira USAID, a čiji je nosioc OK USK.

U sklopu ovog projekta, postavljen je i štand sa učesnicama projekta: Hanume sa UNE-Bihać, Udruženje žena Svijetlost, te udruženje žena Mala Kladuša iz Velike Kladuše, na kojem se svakog dana sajma vrši prezentacija trahane, kao i ostalih tradicionalnih jela zastupljenih u Krajini. Inače, ova Udruženja su korisnici projekta “Tradicionalna oznaka hrane”, a koji se odnosi na brendiranje i zaštitu tradicionalnih jela na području Krajine, trahane i omača.

 

 

Podijeli:

Najnovije