DAP II- OBUKA O NAČINU DEKLARISANJA PROIZVODA I PRIPREMA ZA TRŽIŠTE

BIHAĆ, 15. oktobra – U organizaciji Obrtničke komore USK održana je radionica tokom koje se govorilo o važnosti deklarisanja proizvoda i zakonskoj regulativi koja definira ovu oblast.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom australske ambasade sa stalnom misijom u Beču a koji se tiče jačanja žena u biznisu.

Početku predavanja je prisustvovala Ministrica privrede USK-a, g.đa Samra Mehić, dajući punu podršku ovakvim projektima i radu OKUSK-a. Samra je istakla, kako je za razvoj privrede u Unsko-sanskom kantonu od velikog značaja provođenje ovakvih projekata gdje žene, kao nježnija skupina, mogu dobiti  nova saznanja i iskustva, te kao takve podržava samu implementaciju ovog projekta.

 

 

 

 

Kako su istakli u svojim predavanjima  prof. dr. Halid Makić i prof.dr. Suzana Jahić sa Biotehničkog fakulteta, lažne i netačne deklaracije nisu bezazlen problem u našem društvu i za to najveću odgovornost snose proizvođači.

S druge strane, prema istraživanjima iz 2014. godine u Unsko – sanskom kantonu tek oko 30% stanovništva čita deklaracije na prehrambenim proizvodima.

– Prema riječima prof. dr. Halida Makića sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću, u primjeru kozmetičkih preparata sadržan je problem zbog prevoda i nejasnoća koje su utvrđene, kao i to da se ne može utvrditi koje su komponente korištene u proizvodnji tih artikala…

Podijeli:

Najnovije