LPZ tim održao 2. sastanak u okviru projekta “Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada”.

Predstavnici Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona su 28.07.2022. godine, zajedno sa partnerima na projektu “Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada”, održali drugi sastanak Lokalnog tima za zapošljavanje (LPZ) u Unsko-sanskom kantonu. Uz Obrtničku komoru Unsko-sanskog kantona ovo partnerstvo još čine Općina Velika Kladuša, Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, Biotehnički fakultet, JU I srednja škola “Dr. Husein Džanić” Velika Kladuša i firma “Strojopromet” d.o.o Velika Kladuša.

Opći cilj projekta je povećanje udjela lokalnih zajednica sa djelotvornim partnerskim mehanizmima, koji doprinose formalnom zapošljavanju, a specifični razvoj i realizacija novih programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba na lokalna tržišta rada kroz program partnerstava za zapošljavanje.

Tema sastanka su bile tekuće aktivnosti čija implementacija je preduvjet za održavanje obuka za odrasle za CNC operatera i obuka u sektoru agroturizma i uzgoj i prerada ljekovitog bilja, koje će dovesti do povećanog nivoa konkurentnosti na tržištu rada za polaznike obuka i dati im mogućnost zapošljavanja ili samozapošljavanja. Dogovoreni su sljedeći koraci, a partneri se nadaju neometanoj implementaciji dogovorenih aktivnosti.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

 

Podijeli:

Najnovije