Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba

U Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine je održana konferencija za medije na temu usvojene Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2018. godine.

Medijima su se obratili predsjednik Komore Ahmet Egrlić, ministar spoljne trgovine i ekonoskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, kao i predstavnici kompanija za koje usvojena Odluka predstavlja veliki podstrek za unapređenje i širenje poslovanja.

Istaknuto je da je Odluka, koja obuhvata 52 tarifne oznake za repromaterijal i sirovine koje koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, a ne mogu se nabaviti u BiH, veoma značajna za domaće privrednike radi poboljšavanja uslova njihovog poslovanja, te zadržavanja postojećih i eventualnog otvaranja novih radnih mjesta. Na ovaj način je domaćim privrednim subjektima u prehrambenoj, tekstilnoj, obućarskoj, elektro i metalskoj industriji omogućena realizacija već ugovorenih poslovnih projekata kao i planiranje novih, uključujući i izlazak na nova tržišta. Koristi od Odluke će imati više od 250 kompanija u BiH, najviše u tekstilnoj i obućarskoj industriji.

Implementacija odluke za 2017. pokazala se vrlo uspješnom, čime se opravdava usvajanje Zakona o carinskoj tarifi koji omogućava donošenje takvih odluka, a na čemu je ministar Šarović insistirao 2012. godine.

Podijeli:

Najnovije