Održan praktični dio obuke o proizvodnji prirodnih hidratantnih krema na bazi biljnih ekstrakata i sapuna na prirodnoj osnovi

U procesu provođenja programa neformalnog obrazovanja odraslih za zanimanja uzgojivač i prerađivač ljekovitog bilja, kojeg provodi Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, u okviru projekta ”Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom” koji se realizuje u okviru programa ”Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje- Faza II (LEP II)”, dana 11.03.2023.godine održan je praktični dio nastave proizvodnja prirodne kozmetike. Praktični dio  obuke proveli su  prof. dr. sc. Halid Makić i mr. sc. Samira Dedić, a radi se o proizvodnji prirodnih hidratantnih krema na bazi biljnih ekstrakata i ostalih prirodnih komponenti.

Kako su emulzijske kreme sistemi koji kombinuju masnu i vodenu fazu, poseban akcenat, u tehnološkom smislu, je dat na odnos masne i vodene faze (hidrolata) i na vrijednost  hidrofilno/lipofilnog balansa. Na praktičnom primjeru su polaznicima pokazane univerzalne recapture, koje daju stabilne emulzije uz dodatak pogodnih prirodnih tvari, koje imaju emulgirajuća i konzervišuća svojstva, te kremu prihvatljivih upotrebnih svojstava. Obuka je provedena na način da je polaznicima demonstriran postupak proizvodnnje hidratantne kreme i balzama. Nakon toga, polaznici su podijeljeni u grupe, a onda je svaka grupa zasebno radila po istom postupku od različitih biljnih ekstrakata svoju vlastitu kremu. Po završetku eksperimentalnog dijela rada od svake grupe je uzet uzorak kreme za ocjenu, te će stručna komisija Biotehničkog fakulteta tokom naredne sedmice izvršiti ocjenu i donijeti odluku koja je krema najbolja. Tokom izvođenja praktičnog dijela rada, polaznici su pokazali zavidnu volju za znanjem i izutetno dobru snalažljivost tokom izrade vlastitih proizvoda.

        

U drugom dijelu praktične obuke koju je provela prof. dr. sc. Suzana Jahić, polaznicima su  pokazane dodatne recepture i neke specifičnosti u proizvodnji preparata, pri čemu je obavljena razmjena vlastitih iskustava u proizvodnji prirodne kozmetike. U okviru obuke, polaznici su bili upoznati sa tehnološkim proračunom u izradi prirodnih sapuna, a potom je prema izvršenom proračunu demonstriran postupak izrade sapuna.

 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

 

 

Podijeli:

Najnovije