PASOŠ KOMPETENCIJA

Dana 03.03-05.03.2023. godine –  Bihać – Hotel REKIĆ održana je buka za primjenu Pasoša kompetencija za savjetovanje u Bosni i Hercegovini u okviru projekta Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona i Ministarstva privrede USK – PROGRAM – MODUL I PASOŠA KOMPETENCIJE. Polaznici su upoznati sa strukturom programa Modula kao što su: Predstavljanje teme i programa za I. modul, Pojam i elementi kompetencije, Mjerenje kompetencija, Struktura Pasoša kompetencija, Način funkcioniranja Pasoša kompetencija, Mogućnosti primjene Pasoša kompetencija te načinima komunikacija.

Naredni radni vikend, a koji je zakazan za 31.03.-02.04.2023. godine –  Bihać – Hotel Rekić odnosio se na tematiku: Uloga savjetnika u savjetodavnom radu sa Pasošem kompetencija. Polaznici su, kroz teoretski dio i simulacije treninga, mogli usvojiti znanja o osnovnim pravilima savjetovanja savjetovane osobe, karakteristike uspješnog savjetnika, izazove u procesu savjetovanja, te razloge ( najčešće )  zbog kojih korisnici traže savjetovanje.

 

Inače, pasoš kompetencija je instrument koji služi za identificiranje i preciziranje informalno stečenih znanja, vještina i kompetencija.

Znanja i vještine kontinuirano se usvajaju  tokom ispunjavanja svakodnevnih poslova, kao i obavljanje drugih poslova za koje imamo interes. Vrlo često stečene vještine i znanja ne doživljajvaju se jednako kao i znanja stečena u formalnom obrazovanju, pa iz tog razloga ih poslodavci dugo vremena nisu uzimali u obzir tokom valorizacije radnih kompetencija što se traže na tržištu rada.

 Kako bi svaki pojedinac bio u  mogućnost da sistemski sagleda svoj život, prisjeti se svih aktivnosti kojima se bavio, koje je zapravo vještine razvio, koja znanja usvojio baveći se najrazličitijim stvarima, potrebno je da se uradi  pasoš kompetencija. Pored toga, pasoš kompetencija  je djelimično i psihološki instrument koji motivira pojedinca da, nakon što spozna svoje kvalitete i utvrdi eventualne slabosti, postavi za sebe kratkoročne ili srednjoročne ciljeve u smislu usavršavanja postojećih vještina, njegovanja talenata, ispunjavanja određenih interesa.

 

Podijeli:

Najnovije