Priopćenje za medije – reakcija FOK na osnovice za obračun doprinosa

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine izražava negodovanje i neslaganje visokim osnovicama za obračun doprinosa za obrtnike za 2024-godinu  u Federaciji Bosne i Hercegovine koji su u prosjeku viši za cca 14% u odnosu na iste u 2023.godini.

 

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine je u  više navrata tijekom 2023 godine, a posebno krajem 2023. godine upozoravala i upućivala javni apel i priopćenja za medije u kojim je tražila da ne dođe do povećavanja osnovica za obračun doprinosa u 2024 godini, nego da se osnovice „zamrznu“ odnosno da se primjenjuju na osnovi 2023. godine.

Predsjednik obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Željko Babić govorio je u više navrata, kroz medije i službene sastanke, okrugle stolove i konferencije, o potrebama zaustavljanja rasta osnovica za obračun doprinosa za obrtnička zanimanja.  Na Konferenciji održanoj19.12.2023. u Sarajevu  pod nazivom „Fiskalna i parafiskalna opterećenja i tržište rada u FBiH: stanje i perspektive“ govorio je na temu „Osnovica na plaću nositelja obrta i Utjecaj fiskalnih i parafiskalnih opterećenja na funkcioniranje obrta u FBiH“, gdje je istaknuo „ Da je najveći problem način obračuna koji se veže za prosječnu plaću u FBiH, odnosno prosjek koji se uzima od januara do  – septembar prethodne godine kao osnovica za obračun. Prosječna plata evidentno raste i samim time i osnovica za obračun doprinosa obrtnika u FBiH. Međutim, to ne predstavlja stvarni realni rast  u obrtništvu. Utjecaj inflacije je jednako jedan od faktora rasta prosječne plate, kao i rast iste u javnom sektoru. Kao osnovica za obračun doprinosa obrta, uzeta je vrijednost koja ne reflektuje ekonomsku realnost. – istakao je Babić. 

Smatramo da ovakav način obračuna doprinosa i konstantan rast obaveza obrtnika iz godine u godinu donosi negativan trend za opstanak i razvoj obrtništva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

Podijeli:

Najnovije