SAOPĆENJE I POJAŠNJENJE OBRTNICIMA FRIZERIMA I KOZMETIČARIMA USK-a!!!

U zadnje vrijeme, šire se mnoge dezinformacije i špekulacije kod frizera i kozmetičara. Mnoge nejasnoće i razne dezinformacije izazvane su navodnim osnivanjem Kantonalnog Udruženja frizera i kozmetičara. U nekoliko općina organizovani su sastanci i druženja frizera sa ciljem udruživanja i osnivanja Kantonalnog Udruženja frizera i kozmetičara.
Ta druženja i sastanci nisu bili najavljeni OKUSK-a, niti je OK sa istim upoznata, a nije ni komunicirala!
Prilikom podnošenja Zahtjeva prema Ministarstvu pravosuđa i uprave USK-a, OKUSK-a je upozorila Ministarstvo na provođenje odredbi Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, te na korištenje ciljeva kako Zakona, tako i Statuta OK.
Prilikom odbijanja Zahtjeva i Statuta od strane Ministarstva pravosuđa i uprave, te upućivanja na provedbu istih i saglasnost OK, tad dolazi do prvog susreta i razgovora između OK i predstavnika Udruženja frizera i kozmetičara. U tom razgovoru nije bilo volje od strane Udruženja da se Udruženje registrira u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, te veže za OKUSK-a, a što je jedini ispravan način registracije u kojem Udruženje može predstavljati i zastupati ciljanu grupu djelatnosti kao frizeri i kozmetičari.
Obrtnička komora je, na takav stav, predložila da se isti registriraju kao Udruženje građana pod “ASOCIJACIJA “, s tim da ne mogu i neće moći predstavljati i zastupati frizere i kozmetičare , niti pred Organima niti u javnosti. Mogu organizirati druženja , razmjenjivati iskustva i slične sadržaje…
NAPOMINJEMO da od strane OK niko nije dao, ni razgovarao o nekakvim postotcima i članarini, niti na teme!
Članstvo kod OK je propisano Zakonom , spada u javne prihode i tako se i provodi.
Želimo da upoznamo sve obrtnike, naročito frizere i kozmetičare, da se OK od takvih informacija ograđuje.
OBRTNIČKA KOMORA USK-a NIKADA NIJE BILA PROTIV UDRUŽIVANJA BILO KOJEG NIVOA- ali sva udruživanja su decidno propisana Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima – Sl. Novine FBiH ,Br.35 od 25.05.2009.godine.
Svako zastupanje, predstavljanje bilo koje djelatnosti mora poštovati odredbe Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. Svako drugo zastupanje i organizovanje je nelegalno, nezakonito i kao kao takvo neće biti ni registrirano.
Napominjemo da Udruženje po Zakonu o udruženjima građana ne mogu i ne predstavljaju djelatnost, niti frizere, niti bilo koje druge djelatnosti pred Organima , institucijama , niti u javnosti.
U zaključku pojašnjavamo da je Udruženje pod nazivom “ASOCIJACIJA FRIZERA I KOZMETIČARA USK-a” registrirano kao Udruženje građana po Zakonu o fondacijama i udruženjima i kao takvo ne može predstavljati, zastupati frizere u njihovim pravima.
Udruženje ima svoje ciljeve u Statutu koji su usaglašeni tako da ne krše odredbe Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, niti Statuta OK.
Molimo sve obrtnike, u ovom slučaju frizere i kozmetičare da se upoznaju sa pravim činjenicama, ta na takav način da imaju prave informacije. Svi se imaju pravo udruživati, to ćemo uvijek i podržati, ali obrtnici trebaju znati Zakonska prva kod istih , te svojom voljom i željom pristupiti tamo gdje žele.
Uz dužno poštovanje, Predsjednik OKUSK-a!

Podijeli:

Najnovije