USK bogatiji za 7 certificiranih Savjetnika Pasoša kompetencija

Dana 16.07.2023. u prostorijama Obrtničke komore USK, održan je završni, pismeno-usmeni ispit za polaganje i certifikaciju polaznika za buduće Savjetnike Pasoša kompetencija.  Ispitu je pristupilo ukupno osam redovnih polaznika od kojih je sedam sa područja  USK. Svi polaznici  su redovno pristupali predavanjima, pisanju eseja na zadane teme i završnom ispitu , kroz ukupno šest Modula.

                                                                

Naime, Pasoš kompetencija je instrument koji služi za identificiranje i preciziranje informalno stečenih znanja, vještina i kompetencija.

Znanja i vještine kontinuirano se usvajaju  tokom ispunjavanja svakodnevnih poslova, kao i obavljanje drugih poslova za koje imamo interes. Vrlo često stečene vještine i znanja ne doživljavaju se jednako kao i znanja stečena u formalnom obrazovanju, pa iz tog razloga ih poslodavci dugo vremena nisu uzimali u obzir tokom valorizacije radnih kompetencija što se traže na tržištu rada.

 Kako bi svaki pojedinac bio u  mogućnost da sistemski sagleda svoj život, prisjeti se svih aktivnosti kojima se bavio, koje je zapravo vještine razvio, koja znanja usvojio baveći se najrazličitijim stvarima, potrebno je da se uradi  pasoš kompetencija. Pored toga, pasoš kompetencija  je djelimično i psihološki instrument koji motivira pojedinca da, nakon što spozna svoje kvalitete i utvrdi eventualne slabosti, postavi za sebe kratkoročne ili srednjoročne ciljeve u smislu usavršavanja postojećih vještina, njegovanja talenata, ispunjavanja određenih interesa.

Shodno navedenoj vrijednosti Pasoša kompetencija, OK USK je realizirala obuku  na osnovu koje je certifikovala osam Savjetnika PK. Obuku i predavanje je vodio Multiplikator, Gosp. Domagoj Andrijanić, koji već duži niz godina radi kao multiplikator, ali i kao Savjetnik Pasoša kompetencija.

    

Cilj provedbe ove edukacije i certificiranja Savjetnika jeste da se području USK pruži, kroz rad Savjetnika, sasvim novi pristup prepoznavanja radne snage i omogući poslodavcima brži i lakši uvid u kompetencije budućih uposlenika.

Sve ove aktivnosti  realizovane su u sklopu projekta “Poduzetničko obrazovanje-jačanje razvoja obrta i poduzetništva”, koju financira Ministarstvo privrede USK, a provodi OK USK.

 

Podijeli:

Najnovije