Uspješna priča: Cvjećara „Dalija“

Cvjećare su mjesta na koja idemo da kupimo cvijeće za sve prigode u životu: one sretne, ali i one tužne. Tako i stanovnici Velike Kladuše od maja ove godine dolaze u cvjećaru „Dalija“ gdje ih čeka mlada i ljubazna cvjećarka Suada Hodžić. Ova majka dvoje mališana živi u Velikoj Kladuši cijeli svoj život i kako sama kaže odvijek je htjela ostati u Velikoj Kladuši i nije razmišljala o odlasku iz Bosne i Hercegovine. Prije rođenja svog drugog djeteta radila je kao cvjećarka i tako stekla iskustvo u ovom poslu. Na porodiljnom dopustu joj je najbolja prijateljica predložila da se prijave na obuku „Pokreni svoj posao“ i da vide kako će to sve ići. Iako nije razmišljala o tome prije, pristala je.

Obuka „Pokreni svoj posao“ koja se realizuje po metodologiji Međunarodne organizacije rada organizovana je u okviru projekta “Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada”, koji finansira Evropska unija. 

„Trener koji nam je držao ovu obuku je bio zaista dostupan i mogli smo u svako doba da mu pišemo ili zovemo i tražimo pomoć u izradi svojih poslovnih planova. Moram priznati da mi se u početku sve činilo preteško i na drugoj radionici sam htjela odustati, ali zahvaljujući podršci našeg trenera i predstavnika LPZ-a sam, ipak, odlučila ostati i potruditi se još više kako bih napravila dobar poslovni plan. Na kraju sam i uspjela“, ponosno naglašava Suada. 

Zahvaljujući odlično pripremljenom poslovnom planu i završenoj obuci koja je Suadu pripremila na pokretanje vođenje posla, izabrana je među pet najboljih polaznika, koji su dobili dalju podršku. Podržani su dodjelom grant sredstava koja su iskoristili za nabavku opreme potrebne za pokretanje obrta, učešćem na obuci „Unaprijedi svoj posao“.

„Bila sam zadovoljna obukama od početka do kraja, jer sam usvojila nova znanja i također sam mogla uvidjeti koja će mi sredstva biti potrebna za realizaciju mog biznis plana“, kaže Suada.

Nakon nabavke opreme i pokretanja obrta počela je uspješna priča Suade i njene cvjećare. Na pitanje da li je zadovoljna radom do sada Suada odgovara: „Trenutno cvjećara “Dalija” radi odlično i jako sam zadovoljna poslom. Ono što mi puno znači je podrška mojih kupaca koji se stalno vraćaju i daju mi razlog da radim i  da se trudim da svakim danom budem bolja.“

Također izjavljuje da je najvažnije u životu raditi ono što voliš i da nekad treba i preuzeti rizik kako bi postigli ono što želimo: „ Ovim putem bih poručila svima, posebno mladim ženama, da se ne boje i da pokušaju ostvariti svoj san. Preporučila bih im da se dodatno obrazuju, usavršavaju znanje, da rade na sebi i da bude neovisne.“

Uz sve obaveze koje ima, ova mlada obrtnica ima i hobi,  trenira odbojku i na taj način vodi dodatnu brigu o svom zdravlju, ali i društvenom životu.

            

Projekat Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada realizuje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, koje je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

 

Podijeli:

Najnovije