VAŽNA OBAVIJEST ZA OBRTNIKE!!!

Prethodnih dana često se proteže pitanje po osnovu OSNOVICA ZA DOMAĆE RADINOSTI- kolike su osnovice, zašto se podižu, tko ih podiže i po kojem osnovu….!? Pa na osnovu toga dobijamo i odgovore: Pojedinci podižu osnovice, Porezna uprava….

                      Obrtnička komora USK-a, kao javna ustanova koja radi transparentno u cilju i za dobrobit obrtnika, a što joj je i primarni cilj, se pozabavila ovim pitanjem…Naime, domaće radinosti spadaju u nisko-akumulativne  djelatnosti, u kojima preovladava isključivo ručna obrada i izrada predmeta, usluga i slično..uz pomoć članova porodice i kao takvi bilo bi realno da je osnovica za obračun doprinosa na iznosu od 339,00 KM…Međutim, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima ( “Službene novine Federacije BIH”, broj 19/08) a koji se primjenjuje od 01.01.2009.godine, jasno je propisana stimulativna osnovica, za lica koja porez na dohodak plaćaju u mjesečnom paušalnom iznosu i obavljaju samostalne djelatnosti obrta, kao umnožak prosječne plate iz Člana 6a, Stav 2. Zakona i koeficijenta 0,55, a Federalni ministar financija do 31. decembra tekuće godine objavljuje za sljedeću kalendarsku godinu iznose mjesečnih osnovica za obračun doprinosa.

Na osnovu svega, gore, navedenog Obrtnička komora je poslala hitni dopis Federalnom Ministarstvu Financija, a na što smo i dobili pismeni odgovor.

Detaljnije u, dole navedenim, poveznicama dopisa i odgovora!

Dopis za FMF

Odgovor na dopis FMF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli:

Najnovije